22.11.2022

Miksi monet ihmiset eivät vaurastu?

Osakekirja

Kumiteollisuus osakeyhtiön osakekirja 1956. Museovirasto / Finna.fi / Turun museokeskus. Lisenssi: CC BY 4.0.

Miksi monet ihmiset eivät vaurastu?

Se on surullista. Koska jos et halua vaurastua omilla rahoillasi, joku toinen vaurastuu sinun rahoillasi.

Mitä se tarkoittaa?

Se tarkoittaa sitä, että jos et halua vaurastua, joko sössit omat rahasi ostamalla kaikenlaisia härpäkkeitä, joita et oikeasti tarvitse (ja annat rahasi härpäkkeitä valmistavan yrityksen osakkeenomistajille) tai pidät rahasi pankissa säästötilillä, jolloin pankin omistajat tekevät voittoa rahoillasi (kenties ostavat Härpäke Oy:n osakkeita - osingoista maksavat sinulle säästötilillesi mitätöntä korkoa, ja siis pitävät muun osan osingoista itsellään).

Ota itsellesi tuotto omista rahoistasi

Järkevämpää on sijoittaa omat rahansa kannattavaan yritystoimintaan ja pitää voitot itsellään. Nykyään markkinoilla on indeksirahastoja, joissa on hyvin alhaiset hallinnointikulut, esim. 0.0 - 0.3%, ja jotka automaattisesti sijoittavat voitot (osingot) takaisin rahastoon. Näihin kannattaa siis sijoittaa vaikka vain 20€/kk, koska ostokustannuksia ei ole. Tee automaattinen säästösopimus ja ajallinen hajautus tulee hoidettua samalla.

Hanki hyvä koulutus

Nuorille antaisin vielä sellaisen ohjeen, että sijoita itseesi hankkimalla itsellesi hyvä koulutus, joka takaa sinulle säännölliset hyvät tulot. Tämä on todella tärkeää. Nuorena on usein idealisti eikä vielä ymmärrä, kuinka suuri merkitys on sillä, millaiset säännölliset tulot sinulla on. Ja sitten kun valmistut, elä nuukasti ja sijoita kaikki ylimääräinen raha tekemään sinulle voittoa (ainakin sen sijaan, että ostat rahoilla härpäkkeitä, joita et tarvitse).

Opiskele: korkoa korolle -ilmiö, pörssiosake ja indeksiosuusrahasto

Kannattaa myös sen verran opiskella matematiikkaa, että ymmärtää, miten korko lasketaan. Sitten pitää ymmärtää korkoa korolle -ilmiö. Nämä eivät ole vaikeita asioita - voit opiskella nämä kaksi asiaa netissä puolessa tunnissa. Tai pyydä, että joku selittää nämä asiat sinulle. Tämä auttaa sinua huomattavasti vaurastumisessasi. Ja pyydä jotakuta myös selittämään sinulle, mitä tarkoittaa pörssiosake ja fyysinen indeksiosuusrahasto. Ja mikä merkitys edullisilla hallinnointikuluilla on (valtava merkitys, mutta miksi?). Tai opiskele asiat netissä.

Tarkoittaako rikastuminen sitä, että pitäisi olla miljonääri?

Takaisin alkuperäiseen kysymykseen: miksi monet ihmiset eivät vaurastu? Ehkä monet ajattelevat, että rikastuminen tarkoittaa miljoonatuloja, ja eivät siksi viitsi edes yrittää, koska itselle ei ole mahdollista vaurastua. Väärin! Sinä voit vaurastua kohtalaisen normaalillakin palkalla, jos olet nuuka luonne ja ymmärrät sijoittaa kaiken ylimääräisen rahasi.

Joku toinen saattaa sanoa, että haluaa nauttia elämästä ja ostaa tavaroita. Jos todella olet varma, että jokin tavara (vaikka kitara) tekee sinut onnelliseksi, niin tottakai voit ostaa sen. Mutta kannattaa aina harkita, mitä ostaa. Näin kerran TV:ssa dokumentin Kiinan halvoista verkkokaupoista. Siinä haastateltiin nuorta naista, joka levitti lattialle Kiinasta tilaamansa paketin sisällön kaikenlaista muovirihkamaa ja sanoi: “Näin köyhäkin voi hetken kokea olevansa rikas.” Niinpä. Hetken. Tutkimusten mukaan tavaroiden ostaminen antaa sinulle vain hyvin lyhytkestoisen onnentunteen. Pyri mieluummin läpi elämän kestävään tyytyväisyydentilaan hyvän elämänhallinnan kokemuksesta: että sinulla on hyvä talous ja jokaisen vuoden jälkeen olet taloudellisesti riippumattomampi.

Pitääkö kituuttaa, että vaurastuu?

Joku saattaa sitten kysyä, että miksi pitäisi kituuttaa ja kärsiä ja ostaa rahoilla osakkeita ja kuolla rikkaana kitupiikkinä sen sijaan, että elämänsä aikana nauttisi rahoistaan. Väärin tämäkin! Eihän sinun tarvitse kärsiä. Olen itse kotoisin hyvin vaatimattomista oloista ja olen omilla neuvoillani joka vuosi vaurastunut ilman sen kummempaa kärsimystä. Nauti elämästä kohtuudella, kunhan pidät huolen siitä, että kassavirtasi on positiivinen ja joka kuukausi sijoitat säännöllisesti.

Miksi kannattaa vaurastua?

Miksi sitten ylipäätään pitää vaurastua? Miksei voi vain bilettää ja nauttia elämästä? Voi niinkin tehdä. Joillakin se jopa onnistuu läpi elämän. Useimmilla valitettavasti ei. Vaurastuminen lisää vapausasteita elämässäsi. Missä haluat asua? Kuinka paljon lomaa haluat viettää? Milloin haluat jäädä eläkkeelle? Millaista elämää haluat viettää nyt ja eläkkeellä? Jos pesukone hajoaa, niin onko sinulla varallisuutta, että vain heti ostat uuden pesukoneen asiaa sen kummemmin miettimättä? Teini-ikäinen lapsesi sanoo, että haluaa vaihto-oppilaaksi kun kaikki kaveritkin haluavat (ei ole muuten ihan halpaa). Perhe kasvaa ja olisi kiva hankkia isompi asunto. Kenties jopa oma talo, jossa olisi kiva puutarha. Ja niin edelleen. Kyllä vaurastuminen valitettavasti merkitsee paljon näissä asioissa.

Jos tämän artikkelin luettuaan yksikin nuori on päättänyt hankkia itselleen hyvän koulutuksen ja hankkia itselleen hyvän ymmärryksen taloutensa hallinnasta ja siinä läpi elämänsä onnistuu, niin tämän artikkelin kirjoittaminen oli sen vaivan arvoista.