21.11.2022

Kuinka säästää rahaa?

Sadan markan seteli

Sadan markan seteli 1976. Museovirasto / Finna.fi / Turun museokeskus. Lisenssi: CC BY 4.0.

Hanki hyvä koulutus

Optimoi kassavirta: mahdollisimman hyvät tulot ja mahdollisimman pienet menot. Jos olet nuori, niin hanki koulutus, joka mahdollistaa säännölliset hyvät tulot. Tätä ei voi painottaa liikaa. Olen huomannut, että monet nuoret menevät opiskelemaan jotain alaa melko sattumanvaraisista syistä. Jos on kotoisin rikkaasta perheestä, niin voi vapaammin mennä opiskelemaan vaikka taide-aineita. Jos ei ole kotoisin rikkaasta perheestä, niin kannattaa etsiä netistä tietoa, mitä eri ammateissa saa palkkaa ja kuinka hyvät työllisyysnäkymät eri aloilla on. Myöhemmin elämässä kun on perhettä, niin on aika paljon eroa, elääkö pienellä palkalla kädestä suuhun vai voiko ostaa isomman asunnon, lomailla perheen kanssa ulkomailla ja maksaa lasten kalliita vaihto-oppilasvuosia ulkomailla.

Opettele elämään säästeliäästi

Nyt olet valmistunut ja hyväpalkkaisessa ammatissa. Hyvänkin palkan saa hässättyä helposti, siksi pitää opettaa itsensä tyytymään vähään. Vaikka työkaverilla on uusi työsuhde-Audi, niin sinun ei ole mikään pakko sellaista hankkia. Anna työkaverisi ajaa kehä I:n ruuhkassa Audillaan ja maksaa siitä 600€/kk leasing-maksua - itse voit ajaa käytetyllä Toyotalla ja joka kuukausi nauraa, kun voit laittaa 500€ enemmän sijoituksiin kuin tyhmä työkaverisi, joka ajaa Audia jonkin kummallisen sosiaalisen paineen tai egon pönkittämisen takia.

Onko 500 euroa kuukaudessa Audin kokemuksen arvoista? Ei taida olla, erityisesti kun otetaan huomioon korkoa korolle -efekti. Säästämättä jäänyt summa olisi 5% tuotto-odotuksella kasvanut 20 vuodessa noin 200.000 euroon. Eli jos kaverisi ajelee hienolla työsuhde-Audilla kaksikymmentä vuotta, niin hän olisi 20 vuoden päästä noin 200.000 euroa varakkaampi, jos olisi ajellut työmatkansa halvalla käytetyllä autolla. Ei se ruuhka kehä I:llä oleellisesti erilainen ole uuden Audin tai käytetyn Toyotan ratissa. Joku Audi-mies tietysti sanoo, että kyllä se kokemus on erilainen. Mutta ei se ole.

Sijoita

Laske, paljonko sinulla menee rahaa pakollisiin menoihin. Sitten tiedät, kuinka paljon voit säästää kuukaudessa. Mutta: älä makuuta rahoja pankkitilillä inflaation syötävänä! Tee automaattinen kuukausisäästösopimus, jossa tililtäsi siirtyy ylimääräinen summa hallinnointikuluiltaan edulliseen indeksirahastoon. Nykyään on indeksirahastoja, joissa hallinnointikulu on niinkin matala kuin 0.0 - 0.3% - aloita sijoittaminen näillä. Tämä on helppoa rahan säästämistä ja tienaamista. Sinun ei tarvitse tehdä mitään ylimääräistä. Käyt töissä, harrastat mielenkiintoisia asioita ja kuukausisijoitus hoitaa automaattisesti myös sijoitustesi ajallisen hajauttamisen. Korkoa korolle -ilmiö vaurastuttaa sinua yhä kiihtyvällä vauhdilla (koska olet tietysti hankkinut rahastoa, joka sijoittaa osingot takaisin rahastoon).

Koska jossain pitää asua, niin miksi maksaa vuokraa toiselle. Etsi asunto, jossa on edullinen yhtiövastike. Tee itse pintaremontti asuntoon. Alat joka kuukausi lyhentämään asuntolainaasi - asuntolainan lyhennys on hyvä pakkosäästämisen keino. Tämäkään ei vaadi asunnon ostamisen jälkeen mitään erikoista - käyt töissä, nautit elämästä ja säästyneillä vuokrarahoilla sinulla on joidenkin vuosien jälkeen velaton oma asunto.

Mitä voit tehdä rahoillasi?

Kun vuosien varrella näitä ohjeita noudattamalla vääjäämättä alat vaurastua, niin elämään tulee lisää vapausasteita. Voit esimerkiksi päättää, että pidät välivuoden töistä ja kirjoitat romaanin. Se on helppoa, koska et ole velkavankeudessa vaan sinulla on maksettu oma asunto ja kohtalaisen iso sijoitussalkku. Et elä kädestä suuhun joka kuukausi niin, että kun saat palkan, niin kuukauden lopussa rahat ovat kadonneet ruokaan ja laskuihin. Sinä olet vapaampi päättämään, mitä haluat elämälläsi tehdä, eivätkä taloudelliset riippuvuudet rajoita niin paljon tekemiäsi päätöksiä. Haluatko tehdä töitä 65-vuotiaaksi vai jäädä eläkkeelle 50-vuotiaana? Sinä voit vaikuttaa asiaan, mutta sinun pitää tehdä joukko oikeita päätöksiä jo 20-vuotiaasta alkaen.

Kun olen ottanut talousasiat puheeksi monien ystävieni kanssa, niin usein kuulen lausahduksen: “Raha ei tee onnelliseksi.” Se on paskapuhetta. Raha nimenomaan tekee onnelliseksi. Tai tarkennetaan niin, että raha sinänsä ei tee onnelliseksi, mutta se että on varallisuutta ja elämässä on huomattavasti enemmän vapausasteita, tekee onnellisemmaksi. Rahalla on sellainen merkillinen ominaisuus, että kun rahaa ei ole, niin se on usein mielessä ja ahdistaa. Ja sitten kun rahaa on, rahaa ei tarvitse niin paljon ajatella ja voi käyttää energiansa muiden asioiden harrastamiseen kuin sen pohtimiseen, miten selviää tämän kuukauden laskuista.

Loppupäätelmä

Säästäminen ja vaurastuminen ei ole mitään rakettitiedettä vaan se on mahdollista jokaiselle, jolla on terveyttä ja kykyä opiskella ja tehdä työtä. Jos olet nuori, niin hanki hyvä koulutus, elä nuukasti ja sijoita ylimääräiset palkkarahasi.