Korjaa vanhaa!
Korjattu puutarhakeinu.
Kannattaako korjata vanhaa?
Nykyään ihmiset ostavat valtavasti tavaroita. Ja kun teollinen tuotanto on viritetty huippuunsa, ja voi tilata tavaraa halvalla maapallon toiselta puolelta, niin vanhan korjaamisen sijaan vain ostetaan uusi tavara rikki menneen tilalle. Itseä tällainen elämäntapa harmittaa. Tuhoamme tämän upean planeetan tuhlaavalla elämäntavallamme. Ja ihmiset tekevät valtavasti työtä ostaakseen tavaroita, sen sijaan että jättäisivät tavaran ostamatta tai kunnostaisivat vanhaa.
Puutarhakalusteiden kevätkunnostus
Öljyän puutarhakalusteeni aina muutaman vuoden välein, jotta niiden käyttöikä pitenee. Puutarhakalusteet ovat kesät talvet ulkona, joten sää kuluttaa puuta. Vaikka suojelen puutarhakalusteet pressuilla talvella ja kannan osan kalusteista terassin katoksen alle, niin jo aurinko ja kosteudenvaihtelut kuluttavat puuta. Kun puutarhakalusteen käsittelee tummalla öljyllä, tumma väri suojelee puuta uv-säteilyltä ja öljy suojelee puuta kosteudelta. Tällä tavalla ei tarvitse ostaa uusia puutarhakalusteita, vaan kalusteet kestävät vuodesta toiseen.
Kannoin takapihallani olevan puutarhakeinun sivupihan asfaltilla olevan pressun päälle öljyämistä varten. Puutarhakeinua tarkastellessani tajusin, että yksi puutarhakalusteen jaloista oli aivan laho. Olin pitänyt pieniä tiilenpalasia jalkojen alla, etteivät ne olisi suoraan kosketuksessa kostean maan kanssa. Mutta yksi jaloista on ilmeisesti jossain välissä luiskahtanut tiilenpalan päältä ja ollut kosketuksissa maan kanssa. Jouduin ensimmäiseksi sahaamaan huonon osan jalasta pois ja samalla lyhentämään kaikkia jalkoja vastaavasti. Kävin sitten rautakaupasta ostamassa 30x30 cm betonilaattoja, joita laitoin kaksi kappaletta päällekkäin, että puutarhakeinu tulee samalle korkeudelle kuin ennen jalkojen lyhentämistä. Betonilaatat maksoivat yhteensä noin 14 euroa. Halpa hinta siitä, että jatkossa puutarhakeinun jalat pysyvät kunnossa.
Pesin puutarhakeinun ja muutkin kalusteet painepesurilla. Kyllä, kyllä. Olen lukenut, että näin ei saisi tehdä, mutta puhdistus meni painepesurilla paljon nopeammin. Pidin tietysti riittävää etäisyyttä kalusteisiin, ettei veden paine pääse vaurioittamaan kalusteita. Ja kalusteet ovat muutenkin jo sen verran vanhoja ja kuluneen näköisiä, ettei muutama uurre niissä enää vaikuta ulkonäköön sitä tai tätä.
Kun puutarhakalusteet olivat kuivuneet pari päivää, niin öljysin puutarhakalusteet asfaltilla olevan pressun päällä. Käytin öljyämiseen pesusientä. Öljyn levittämisessä pesusieni on paljon parempi kuin sivellin - öljyähän pitää vain levittää ohut kerros. Ja pesusienellä öljyä ei pääse roiskumaan samalla tavalla kuin siveltimellä.
Kun ennen öljyämisen aloittamista otin puutarhakeinusta kangaskatoksen pois, niin huomasin samalla, että yksi katoksen sivuliitos oli revennyt. Kävin ruokaostoksilla Prismassa ja samalla katsoin, että uusi puutarhakeinun katos olisi maksanut 40 euroa. Päätin kuitenkin, että kokeilen ensin, että josko saisin korjattua vanhan revenneen katoksen.
Hain kellarista Seija-tädiltä perimäni vanhan Singer-ompelukoneen. Ompelukone on ollut uskollinen työjuhta. Siihen aikaan tehtiin kaikki osat metallista, joten ompelukone on kestävää tekoa. Olen sitäkin käyttänyt huollossa ja se toimii edelleen kuin uusi vaikka on luultavasti jo jotain 50 vuotta vanha. Singer tikitti hyvin paksun kankaan läpi, kuten kuvasta näkee.
Puutarhakeinun katoksen korjaus.
Ennen kuin öljysin loput puutarhakalusteet, niin kiristin kaikkien kalusteiden ruuvit ja tarkistin muutenkin, että ne ovat kutakuinkin kunnossa. Yksi kirpputorilta ostamani ulkopöytä oli alkanut vaappua ja muutenkin puu oli aika lailla kärsinyt muutaman vuoden jälkeen. Isäni on rakentanut kaksi omakotitaloa hartiapankilla ja hankkinut sitä varten melko paljon kaikenlaisia työkaluja, jotka sitten perin kun vanhempani luopuivat vanhoina omakotitalostaan ja muuttivat rivitaloon. Yhdellä isäni varmaan jotain 40 vuotta vanhalla hiomakoneella hioin pöydän siistiksi. Laitoin jalkoihin tukipuun. Kolmio on rakenteena jäykkä, ja ihmettelinkin hieman, miten suunnittelija ei ole tajunnut, että jalat alkavat varmasti vanhuuttaan vääntymään kun rakenteessa ei ole sivutukea, joka jäykistää jalkojen rakenteen. Tämän jälkeen öljysin pöydän. Pöytä näyttää edelleen vanhalta ja kuluneelta, mutta varmasti täyttää tehtävänsä vielä monta vuotta yhden puutarhakeinun sivupöytänä.
Puutarhakeinun sivupöytä korjattuna ja öljyttynä.
Loppusanat
Kun minulla oli vielä lapsia elätettävänä, enimmäkseen vain maksoin asuntolainaani - muut rahat menivät aika lailla perheen elättämiseen.Mutta kun lapset lähtivät omilleen ja sain asuntolainani maksettua, niin olen alkanut vaurastua valtavasti aikaisempaan elämääni verrattuna. Yksi merkittävä syy on se, että vaikka palkka on noussut vuosien varrella ja olen alkanut saada passiivista tuloa sijoituksistani, niin en ole nostanut kulutustasoani vaurastumiseni mukana. Vaan olen jatkanut varsin nuukaa ja askeettista elämääni. Joku voisi sanoa, että miksi ei voi nauttia rahoistaan. Mutta minähän nautin. Vietän joka kesä 2-3 kuukauden kesälomia. Teen nelipäiväistä työviikkoa. Ostan rahalla vapaa-aikaa ja vapautta tehdä mitä huvittaa - en tavaroita.
Sinäkin voit vaurastua siten, että älä osta uutta. Esim. juuri puutarhakalusteita voi ostaa käytettynä. Huolla puutarhakalusteita ja muutakin omaisuuttasi niin, että ne kestävät pidempään. Ja jos jotain menee rikki, niin älä osta uutta, jos voit korjata vanhaa. Sen lisäksi, että säästät rahaa, ja voit sijoittaa rahan kasvamaan korkoa, joka lisää vapauttasi, tavaroiden kunnostaminen tuo kivaa fiilistä siitä, että osaa korjata rikkinäistä.