1.5.2023

Sota on kauhea asia

Talvisota

Suomalaisia sotilaita talvisodan taisteluissa 1940. SA-kuva.

Ukraina

Venäjän brutaali ja oikeudeton hyökkäyssota pienempää raja-naapuriaan vastaan alkoi 24.2.2022. Kun kirjoitan tätä artikkelia, niin sotaa on käyty jo vuosi. Ja valitettavasti loppua ei näy.

Olen seurannut sotaan liittyviä uutisia nyt aktiivisesti yli vuoden. En olisi halunnut lukea näitä uutisia Venäjän armeijan hirmuteoista. En olisi halunnut nähdä kuvia silpoutuneista ja kuolleista nuorista ukrainalaisista, joilla olisi pitänyt olla koko elämä edessään.

Miksi näin piti käydä? Näiden nuorten ihmisten olisi pitänyt saada opiskella, perustaa perhe, käydä töissä ja rakentaa yhteiskuntaansa, nähdä lastensa kasvavan ja aikuistuvan perustaen omia perheitään, leikkiä vanhana lastenlastensa kanssa puistossa. Mutta sen sijaan heidän pitää lähteä nuorina rintamalle sodan kauhujen keskelle. Monien osana on kuolla tai palata rintamalta fyysisesti ja psyykkisesti rikkinäisinä ihmisinä, joutuen kantamaan sodan kauhuja koko loppuelämän ajan mukanaan.

Venäjä

Kaikki tämä johtui vain kahdesta asiasta: diktaattorista, ja kansasta, joka suostuu diktatuuriin.

Vladimir Putin on ollut valtava tuhoava voima, ei vain ukrainalaisten elämässä, mutta myös venäläisten elämässä. Venäjällä olisi ollut mahdollisuus olla demokraattinen ja vapaa maa, jossa talous kukoistaa ja jossa kunnioitetaan lakia ja hyvinvointia jaetaan laajasti koko kansan kesken. Sen sijaan venäläiset sallivat diktaattorin rakentaa autoritaarisen poliisivaltion, murhata poliittisia vastustajiaan ja jakaa maan kansallisvarallisuuden lähipiirinsä ja muutaman oligarkin taskuun. Tavalliset venäläiset eivät mainittavasti ole päässeet nauttimaan maan valtavien luonnonvarojen rikkauksista.

Ja nyt vielä sota, jonne tavallisen kansan pitää lähettää poikiaan kuolemaan tai silpoutumaan diktaattorinsa valtapyrkimysten takia. Diktaattorin lähipiirin pojat ja oligarkkien pojat eivät tietenkään joudu rintamalle kuolemaan tai menettämään terveyttään.

Miksi venäläiset sallivat tämän kaiken? Miksi he eivät lähde osoittamaan mieltään suurten kaupunkien kaduille? Ranskassa presidentti haluaa tehdä eläkeuudistuksen ja nostaa eläkeikää pari vuotta - ja ranskalaiset ovat barrikadeilla. Venäjällä diktaattori riistää kansaa, on rakentanut maastaan totalitaarisen poliisivaltion ja vielä aloittanut sodan - ja venäläiset eivät uskalla vastustaa tätä muuten kuin lähtemällä pois maasta.

Suomi

Suomi liittyi Natoon 4.4.2023. Sanoin silloin yhdelle ystävälleni:

Suomen Nato-jäsenyys on allekirjoitettu ukrainalaisen sotilaan verellä.

On hyvä, että liityimme Natoon. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on paljastanut lopullisesti, kuinka arvaamaton ja vaarallinen maa Venäjä on rajanaapureilleen. Ehkä satojen vuosien autoritaarinen hallintotapa on saanut aikaan Venäjällä sen, että tavallinen kansa ei ymmärrä, mitä demokratia on. Ja sen takia maassa on diktatuuri, muodossa tai toisessa. Aikoinaan Vladimir Putininkin aika loppuu. Tietysti toivon, että sen jälkeen venäläiset janoavat vapautta ja aitoa demokratiaa. Mutta Suomelle on jatkossa parempi olla osa länsimaista puolustusliittoa. Ainakin minulla on nyt Naton aikakaudella turvallisempi olo. Venäjä ei ainakaan Suomea tule niin helposti raatelemaan, kuin mitä on käynyt Ukrainalle.

Toivon, että Suomi tarjoaa Ukrainalle niin paljon taloudellista ja sotilaallista tukea, kuin tällainen pieni maa kykenee apua tarjoamaan. Suomen Nato-jäsenyys saatiin aikaan pienessä aikaikkunassa sen takia, että Venäjän kaikki sotilaalliset resurssit olivat käytössä heidän huonosti menneessä hyökkäyssodassaan Ukrainassa. Jos Kiova olisi vallattu kolmessa päivässä helmikuun 2022 lopussa, niin tuskin me suomalaiset olisimme nyt osana vahvaa puolustusliittoa. Suomen Nato-jäsenyys on allekirjoitettu ukrainalaisen sotilaan verellä. Olkaamme siitä aina kiitollisia Ukrainan kansalle.