Kerää roskia!
Roskien keruun välineet: tartuntalaite ja muovipussi. Jonkin pakkauksen suojapussi toimitti viimeisen palveluksensa koirakävelyn roskienkeruupussina.
Roskien keruu harrastuksena
Minulla on huhti- ja toukokuun vaihteessa erikoinen kausiharrastus: roskien keruu. Ajankohta johtuu siitä, että huhtikuussa lumi sulaa ja roskat tulevat näkyviin, mutta vielä ei ole tullut kasvillisuutta, joka peittäisi roskat.
Roskien keruu on oiva harrastus vaikka koiralenkkien yhteydessä, niin kuin itse sitä teen. Koirien kanssa tulee paljon käveltyä oman asuinalueen ulkoilualueilla ja metsäpoluilla. Ärsyttää todella paljon, että ihmiset heittävät kaikenlaista roskaa luontoon. Eniten tulee poimittua paperisia nenäliinoja ja makeisten käärepapereita. Mikä ihme siinä on, että nämä roskat pitää heittää luontoon? Eikö voisi laittaa ne taskuun kunnes tulee vastaan seuraava ulkoilualueen roskis ja sitten roskan voisi laittaa sinne mihin se kuuluukin: roskikseen.
Sen sijaan, että jokaisella koirakävelylläni vain kiroilisin itsekseni ihmisten tyhmyyttä, päätin vuosia sitten alkaa tehdä asialle jotain: aloin poimimaan roskia pois koirakävelylenkkini varrelta. Ensin poimin roskia koirankakkapussiin, pitäen noukkivassa kädessä suojana toista puhdasta koirankakkapussia. Joskus vuosi sitten ostin lopulta kuvassa näkyvän tartuntalaitteen. Se onkin oiva apuväline harrastuksessa. Tartuntalaitteella on näppärä poimia roskat ja sillä ulottaa myös erilaisiin ryteikköihin ja ojan pohjille, joista muuten olisi vaikea ottaa roskia talteen.
Miksi pitää kerätä roskia?
Olen ollut kerran Intiassa Pune-nimisessä kaupungissa parin viikon työmatkalla. Kaupungin roskaisuus oli aika karsea kokemus. Hotellin vieressä oli jotain joutomaata, ja joka puolella oli kaikenlaista roskaa, eniten läpinäkyviä pieniä muovipusseja. Muistan vieläkin tunteen, kun tuli takaisin Suomeen ja sai kävellä Helsingin keskuspuistossa ja kuinka kauniilta ja puhtaalta kaikki näytti. Pidetään jatkossakin Suomen luonto puhtaana!
On olemassa ns. “rikottujen ikkunoiden teoria.” Tämän teorian mukaan huonosti hoidettu ympäristö vaikuttaa siihen, että ihmiset eivät halua pitää huolta ympäristöstään. Ja vastaavasti hyvin hoidettu ympäristö estää ympäristön rikkomista ja roskaamista. Tämän takia yritän pitää oman asuinalueeni kadut ja ulkoilualueiden hiekkatiet ja metsäpolut täysin puhtaana roskista. Minulla on idea, että jos pitää asuinympäristön roskattomana, niin se kannustaa naapureita ja asuinalueen läpikulkijoita myös pitämään asuinaluetta puhtaana.
Hyvä mieli
Harrastuksesta tulee valtavan hyvä mieli. Voin omalta osaltani olla vaikuttamassa siihen, että suomalainen luontomme pysyy puhtaana. Ja mikä parasta, tämä hyväntekeväisyys ei maksa mitään. Pikemminkin sen voi nähdä hyödyllisenä myös siinä mielessä, että sen lisäksi, että pidät luonnon puhtaana ja pidät huolta asuinympäristöstäsi, niin samalla kohotat kuntoasi kun ulkoilet ja keräät roskia. Roskien keruusta tulee vähitellen hauska harrastus siten, että alkaa katsoa ympäristöään uudella tavalla ja silmät alkavat erottaa helpommin asioita, jotka eivät kuulu luontoon.
Lisäksi on hauskaa seurata, kuinka monet vastaantulevat ihmiset hymyilevät, kun näkevät vanhan miehen kahden koiransa kanssa kulkevan tien reunaa pitkin, kurkottavan tartuntalaitteella roskaa ojanpohjasta ja laittavan roskan muovipussiin. Joskus joku lenkkeilijä nostaa minulle peukaloa ohi juostessaan. Välillä joku ulkoilija tulee juttelemaan minulle harrastuksestani. Kerran eräs ohikulkija tuli juttelemaan ja sanoi ihmetelleensä, että tällä alueella ei näy roskia ja nyt hän ymmärtää, miksi ei näy.
Loppusanat
Jos olet koskaan miettinyt, että mitä konkreettista voisit tehdä luonnon ja oman asuinalueesi hyväksi, niin tämä on yksi hyvin helppo konkreettinen asia. Kun kävelet omalla asuinalueellasi, niin ota välillä mukaan muovipussi, kerää se täyteen roskia, joita näet ojanpenkoilla, ja lopulta laita täysi muovipussi roskineen roskikseen.