22.12.2023

Marttilan suurten ja pienten asioiden laki

Potilaita ja sairaanhoitajia

Potilaita ja sairaanhoitajia sotasairaalassa 1941 tai 1942. Kuva: Väinö Kannisto. Museovirasto / Finna.fi kokoelma. Lisenssi: CC BY 4.0.

Selkäranka murtuu

Elämäni muuttui yhtäkkiä eräänä päivänä vuonna 2001 tammikuussa. Olin ylittämässä suojatietä. Luulin, että suojatietä lähestymässä ollut auto alkoi hidastaa ennen suojatietä ja lähdin itse ylittämään suojatietä. Mutta yhtäkkiä auto kiihdyttikin vauhtiaan. Auto tuli suoraan päälle, törmäsin auton konepeltiin, lensin siitä tuulilasiin ja rintakehäni rysähti tuulilasia vasten. Autosta hajosi tuulilasi - minulta murtui selkärangasta yksi nikama.

Olin viikon sairaalassa. Selkää ei onneksi tarvinnut leikata. Mutta jouduin makaamaan seuraavat kolme kuukautta sängyssä metallisen tukiliivin kanssa. Opin nopeasti, mitä ei kannattanut tehdä, kun selkäranka on murtunut. Esimerkiksi ensimmäisen aivastukseni jälkeen kun tuntui siltä, että selkäytimen läpi olisi mennyt sadan voltin jännite ja leipäveitsi samaan aikaan, opin yhdestä kerrasta: enää ei kannata aivastaa kunnes selkänikama on luutunut.

Mitä ei kannata tehdä, kun selkäranka on murtunut

Tällaisia pieniä asioita oli luultavasti kymmeniä. Kehitin näistä kokemuksista periaatteen, jonka nimesin “Marttilan suurten ja pienten asioiden laiksi”. Laki tarkoittaa sitä, että jos pidät huolta muutamista suurista asioista (esimerkiksi et jää auton alle), niin sinun ei tarvitse murehtia lukemattomista pienistä asioista (esimerkiksi miten käydä suihkussa). Kääntäen: Jos et ole tarkka muutamissa suurissa asioissa (esimerkiksi jäät auton alle ja selkäranka murtuu), niin sinun pitää olla tarkka lukemattomissa pienissä asioissa (kuten miten toimia suihkussa ilman metallista tukiliiviä kun selkärangan yksi nikama on ns. hieman epästabiili: kaikki liikkeet suihkussa pitää tehdä hyvin harkiten ja hitaasti - pelottava kokemus).

Marttilan suurten ja pienten asioiden laki

Kun parannuin, niin oivalsin, että Marttilan suurten ja pienten asioiden laki ilmenee monella muullakin alueella kuin terveysasioissa. Esimerkki taloudesta. Jos pidät huolta taloutesi suurista linjoista (esimerkiksi hankit koulutuksen, joka takaa sinulle säännölliset hyvät tulot), niin sinun ei tarvitse murehtia taloutesi pienistä asioista. Kääntäen: Jos mokaat taloutesi suurissa linjoissa, niin sinun pitää olla tarkka lukemattomissa taloutesi pienissä päätöksissä (“mistä kaupasta saa tänään maksalaatikkoa tarjouksesta?”).

Marttilan suurten ja pienten asioiden lain voi tulkita siten, että kannattaa pitää huolta muutamasta suuresta asiasta, niin ei tarvitse murehtia joka päivä lukemattomista pienistä asioista.