9.4.2023

Mikä on arvokkain asia elämässä?

Riippumatossa

Kun on hoitanut asiansa hyvin, voi viettää kesällä paljon aikaa riippumatossa pohtien maailman menoa. Murrekin tykkää köllötellä iskän kanssa riippumatossa. Kuva: Kari Marttila, 2023.

Kolme tärkeää asiaa

Annoin lapsilleni seuraavan elämänohjeen.

Olen oppinut, että elämässä on vain muutama todella tärkeä asia, joista täytyy pitää huolta:

Kun nämä kolme asiaa ovat kunnossa, niin elämä on yleensä mukavaa. Jos jokin noista asioista ei ole kunnossa, niin elämä yleensä ei ole mukavaa.

Terveys

Vanha suomalainen sananlasku sanoo:

“Terveys on rikkaan kallein aarre ja köyhän ainoa omaisuus.”

Terveys on kaiken onnellisuuden perusta. Jos on ongelmia terveyden kanssa, kipuja, huolia yms. niin nämä asiat helposti alkavat kuluttaa myös henkisiä voimavaroja ja on vaikea olla onnellinen.

Terveyttä voi hoitaa aika yksinkertaisilla asioilla. Tärkeintä on välttää jotain äkillistä katastrofaalista tilannetta, jonka seurauksena menettää pysyvästi terveytensä. Kannattaa välttää erilaisia riippuvuuksia (alkoholia, tupakkaa, huumeita, uhkapelaamista yms.), joilla yleensä on pitkällä tähtäimellä erittäin haitallinen vaikutus terveyteen. Jos syö terveellisesti, harrastaa liikuntaa ja kuntoilua, ja nukkuu riittävästi, niin perusteet terveelliselle elämälle on yleensä aika hyvin kohdallaan.

Parisuhde ja lapset

Parisuhteeseen kannattaa panostaa. Luin kerran tutkimuksen, jossa kerrottiin, että hyvä parisuhde parantaa onnellisuutta noin kahden kertoimella verrattuna yksinoloon. Hyvä parisuhde kannattelee elämää hyvinä ja huonoina aikoina. Mutta parisuhde on tietynlaista uhkapeliä. Saman tutkimuksen mukaan huono parisuhde huonontaa elämänlaatua noin kertoimella kahdeksan verrattuna siihen, että eläisi yksin. Eli johtopäätös on: jos aikoo olla parisuhteessa, niin kannattaa ehdottomasti olla hyvässä parisuhteessa. Jos parisuhde ei toimi, niin mieluummin kannattaa erota kuin kituuttaa myrkyllisessä parisuhteessa, joka jatkuvasti kuluttaa voimavaroja.

Jos saa omia lapsia, niin lasten hyvinvoinnista huolehtiminen on erittäin tärkeää. On tärkeää kasvattaa lapsia rakkaudella ja hyvällä itsetunnolla. Ei pelkästään lasten takia, vaan myös itsensä takia. Jos omilla lapsilla on elämässä ongelmia, niin se on valtava stressin aiheuttaja myös vanhemmille. Nyt kun omat lapseni ovat jo aikuisia, niin on valtava helpotus, että lapset ovat ns. kunnon kansalaisia, ja vanhempana ei tarvitse murehtia esim. huumeriippuvaisen oman lapsen elämää.

Raha-asiat

Yleinen sananlasku sanoo: “Raha ei tuo onnea.” Se on paskapuhetta. Raha nimenomaan tuo onnea. Kaikkien tutkimusten mukaan raha korreloi vahvasti onnellisuuden kanssa. Tämä on jo maalaisjärjellä täysin selvää: jos rahaa ei ole ja elämä on jatkuvaa pelkoa siitä, miten selviää tämän viikon laskuista, niin kyllä sellainen aiheuttaa stressiä ja syö valtavasti henkisiä voimavaroja, joita voisi käyttää johonkin mukavampaan puuhaan, kuten blogien kirjoittamiseen.

Nuorena kannattaa hankkia koulutus, joka takaa säännölliset hyvät tulot. Kannattaa hankkia omistusasunto - miksi maksaa jonkun asuntosijoittajan asuntolainaa vuokran muodossa kun voi maksaa pois omaa asuntolainaa ja lopulta omistaa asuntonsa. Ja kannattaa opetella elämään siten, että tyytyy vähään eikä koko ajan osta tavaroita, joita ei tarvitse. Säästyneillä rahoilla kannattaa ostaa hallinnointikuluiltaan edullisia indeksiosuusrahastoja. Jossain välissä elämää huomaa olevansa taloudellisesti melko riippumaton - jos on maksettu omistusasunto ja parisataatuhatta euroa rahastoissa, niin voi tarvittaessa viettää aika monta vuotta lomaa, jos näin tarvitsee tehdä tai muuten vaan haluaa viettää lomaa. Jos palkka on tuhlattu joka kuukauden lopuksi ja säästöjä ei ole, niin olet käytännössä myynyt työpanoksesi pitkälle tulevaisuuteen - vaihtoehtoja ei ole. Kannattaa elää niin, että voit itse päättää, mitä haluat elämälläsi tehdä, eikä niin, että ympäröivä maailma päättää asian puolestasi.

Loppusanat

Loppujen lopuksi elämänsä voi saada aika mukavaksi yksinkertaisia ohjeita noudattamalla. Tee sellaisia päätöksiä, että elämäsi on mukavaa ja onnellista.