25.11.2022

Mitkä parhaat asiat elämässä ovat ilmaisia?

Haltiala fields

Haltialan pellot kauniina kesäpäivänä. Kuva: Kari Marttila, 2022.

Useimmat parhaat asiat elämässä ovat ilmaisia. Ne pitää vain oivaltaa.

Käveleminen koirien kanssa

Kävelyretki Helsingin keskuspuistossa koirien kanssa. Hauska kokea olevansa terve, voivansa kävellä, katsella luontoa ja kuunnella lintujen laulua. On myös hauska katsella, kuinka innokkaasti koirat haistelevat jokaisen kannon ja kivenkolon. Koirat nauttivat valtavasti pitkistä kävelyretkistä, samoin niiden isäntä.

Joskus kesäisin on upeita poutapilviä. Maisema on kuin jostain upeasta maisemamaalauksesta. Tämän sivuston pääkuva on itse asiassa otettu juuri sellaisena päivänä Haltialassa.

Kesäillat riippukeinussa kun aika pysähtyy

Pidän usein parin kolmen kuukauden kesälomia (lue muista artikkeleistani, miten tämä on mahdollista: taloudellinen riippumattomuus). On hieno tunne maata terassilla riippumatossa lämpimänä kesäiltana, lukea uutisia kännykästä, kuunnella hyvää musiikkia ja samalla juoda lasi hyvää punaviiniä. No, teknisesti ottaen tämä ei ole ilmaista eikä edes kovin halpaa: on pitänyt ostaa talo, jossa on terrassi. Mutta kun perushankinta on tehty, niin voi tulkita, että jatkossa kesäillat ovat ilmaisia. Tai, no, ei aivan sittenkään. Kun ottaa pari kolme kuukautta palkatonta vapaata, niin tuleehan se menetettynä tulona varsin kalliiksi. Mutta kun on saavuttanut tietyn vaurauden ja taloudellisen riippumattomuuden, niin sitä mieluummin preferoi kesäiltoja riippumatossa kuin työn tekemistä kesällä.

Kesäilloissa on jotain jännää taikaa. Kun on pari kolme kuukautta kesälomaa ja illat ovat samanlaisia, niin aika ikään kuin pysähtyy ja tulee tunne, että kesä jatkuu ikuisesti.

Perhe, sukulaiset ja ystävät

On hienoa viettää aikaa perheen, sukulaisten ja ystävien kanssa. Kokoonnumme usein yhteen, teemme ruokaa, syömme hyvin ja sitten pelaamme yhdessä jotain lautapeliä tai tietokilpailupeliä. Ystävyys on hieno asia elämässä.

Kyläily vanhempien luona

On hieno etuoikeus, että vaikka olen itsekin jo aika vanha, niin omat vanhempani ovat vielä hengissä. On mukavaa käydä kylässä iäkkäiden vanhempiensa luona ilman kiirettä. Hauskaa jos sattumalta samalla joku omista aikuisista lapsista tulee kylään isovanhemmilleen. Hauska jutella siinä keittiön pöydän äärellä yhdessä, kolme sukupolvea. Minullakin on jo lapsenlapsia, joten välillä siinä on neljä sukupolvea yhdessä.

Opiskelu

On tosi mielenkiintoista opiskella uutta ohjelmointikieltä ja kokea paljon pieniä hauskoja oivalluksen hetkiä. Vaikka osaan jo varsin hyvin esim. Clojurea, niin on tosi kivaa välillä tehdä jokin 4ever-clojure tehtävä, pähkäillä, miten tämän parhaiten ratkaisisi - vähän kuin tekisi jotain monimutkaisempaa ristisanatehtävää. Siinä voi samalla kuunnella hyvää bluesia työhuoneen kaiuttimista. Kun ratkaisu on valmis, niin on hauska katsoa muiden mallivastauksia ja verrata omaa ratkaisua niihin.

Hyvä parisuhde ja lauantai-illan elokuva

On mukavaa kun on hyvä parisuhde. Parisuhdetta kannattaa hoitaa, koska on paljon mukavampi elää, kun puolison kanssa on hauskaa yhdessä. Voi yhdessä nauraa kaikenlaisille hassuille asioille ja lauantai-iltana katsoa yhdessä elokuvaa.

Kuntoilu

Minulla on ollut monta vuotta sellainen tapa, että sallin itselleni erilaisten sarjojen katsomisen vain jos samalla jumppaan. Minulla on taloni kellarin takkahuoneessa erilaisia käsipainoja, leuanvetotanko, voimistelurenkaat yms. pientä kuntoilulaitteistoa, jotka eivät vie paljon tilaa. Takkahuoneessa on myös iso TV ja isot kaiuttimet. On hauskaa sulkeutua takkahuoneeseen, laittaa esim. jokin hyvä scifi-sarja pyörimään ja tehdä päivän kuntosalitreeni. Olen huomannut, että kaipaan kuntoilua varmaankin psyykkisesti yhtä paljon kuin fyysisesti. Työssäni on aika paljon kiirettä ja stressiä ja illan kuntosalitreeni hyvän sarjan kanssa vie aika hyvin ajatukset pois työstä.

Sauna, vilvoittelu saunan jälkeen ja musiikki

Kellaritreenin jälkeen käyn aina saunassa. Sauna nyt varsinaisesti ei ole kovin ilmainen, erityisesti näillä sähkön hinnoilla, mutta se on asia, josta en suostu tinkimään. Tykkään aivan tolkuttomasti maata lauteilla hiljaa ja antaa lämmön helliä ruumista.

Saunan jälkeen otan niin pitkän kylmän suihkun, että elimistö viilenee riittävästi ja sitten menen tekemään jälkijäähdyttelyn takkahuoneen sohvalle. Köllöttelen sohvalla, juon tölkin Lidlin alkoholitonta olutta, kuuntelen hyvää musiikka Spotifysta ja lueskelen keskustelua mainiossa Koodiklinikka-slackissa. Joskus saatan jopa itsekin kirjoittaa sinne jotain viisasta. Tämä osuus ei paljon maksa: oluttölkki on jotain 0,5e ja Spotifyn kuukausimaksu on jotain 10e.

Koirien kanssa leikkiminen

Meidän vanhempi samojedi-uros on jo vähän jurrikka eikä niin enää jaksa leikkiä, mutta vuoden vanha kääpiösnautseri tykkää leikkiä senkin edestä. Se tulee usein työhuoneeseeni ja silloin täytyy pitää parin minuutin leikkihetki. Murre tykkää tolkuttomasti metsästää leikkioravaa. Sitten pidämme pienen koulutussession.

Kirjojen lukeminen

Tykkäsin lapsena ja nuorena lukea kirjoja paljon enemmän. Nautin suunnattomasti esim. hyvien scifi-kirjojen lukemisesta. Samoin tykkäsin Waltarin koko tuotannosta - oli ihmeellisä kokea olevansa jossain 1400-luvun Konstantinapolissa tai faaraoiden Egyptissä. Harmittelen, että tämä taito on hieman menettänyt hohtoaan - en selvästikään enää nauti kirjojen lukemisesta niin paljon kuin ennen. Tai sitten on jotenkin tullut nirsommaksi, mikä on hyvä kirja. No, ehkä tämä taito vielä palaa.

Olen itse alkanut kirjoittaa paria kirjaa, joista toinen on scifi-kirja ja toinen kirja on hulvaton komedia. Saa nähdä, miten minulla on aikaa edistää näitä kirjoja kun elämässä on mielenkiintoinen työ ja kaikenlaista muutakin mielenkiintoista vapaa-ajalle. Mutta en ota siitä stressiä - kirjat valmistuvat sitten kun valmistuvat.

Hiihtäminen aurinkoisena päivänä

Olen enemmän sunnuntai-hiihtäjä kuin kunto-hiihtäjä. Eli en lähde hiihtämään varsinaisesti treenaamisen vuoksi vaan tunnelman vuoksi - treenaaminen hoituu siinä fiiliksen sivutuotteena. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lähden hiihtämään vain jos on kaunis aurinkoinen ilma.

Haltialan pellot aurinkoisena talvi/kevät-päivänä ovat jotenkin maagisia. On upea tunne hiihtää, kun aurinko paistaa kirkkaalta siniseltä taivaalta ja auringonsäteet kimmeltävät valkoisilla hangilla. Se kirkkauden määrä on jotenkin käsittämätöntä.

Teen usein eväsvoileivät mukaan. Hiihdän tunnin Haltialan pelloille. Etsin jonkin kivan paikan, johon paistaa aurinko, ja syön siinä eväsvoileivät ja nautin auringonpaisteesta. Sitten vielä tunnin matka kotiin. Tunnelma on mielettömän voimakas.

Loppusanat

Elämä on täynnä onnellisia hetkiä - ja useimmat eivät maksa juuri mitään.