6.10.2023

Kannattaako ostaa tavaroita?

Leivonmäen kansallispuisto

Leivonmäen kansallispuisto. Kuva: Kari Marttila, 2023. Kun ostaa vähemmän tavaroita, on enemmän aikaa samota Suomen upeita kansallispuistoja.

Kaksi väärin ymmärrettyä asiaa

On kaksi asiaa, jotka monet ihmiset ymmärtävät täysin väärin: kuluttaminen ja työn tekeminen.

Kuluttaminen

Kun kävelee jonkin ison kauppakeskuksen käytävillä ja katsoo liikkeiden näyteikkunoita, niin tajuaa, että 99% tavaroista on turhia. Luksusliikkeiden tavaroista 100% on turhia.

Ennen vanhaan ihmiset tekivät tai teettivät muutaman vaatekerran eri tarkoituksiin ja näitä vaatteita käytettiin ja korjattiin vuosia tai vuosikymmeniä. Nykyään “muoti” vaatii ihmisiä ostamaan uusia vaatteita, vaikka edellisetkin vaatteet hädin tuskin mahtuvat vaatekaappiin. Itse päätin noin viisitoista vuotta sitten, että yritän pärjätä loppuelämäni niillä vaatteilla, jotka minulla jo on. Ja olen pärjännyt varsin hyvin. Välillä pitää ostaa vain sukkia tms. vaatteita rikki kuluneiden tilalle.

Samoin teen muidenkin tavaroiden kanssa. Ostan hyvin vähän mitään tavaroita. On mukavaa kun koti ja komerot eivät pursua turhia tavaroita. Kaikkein tyhmintä on vuokrata jokin varasto esim. 100€/kk omille tavaroilleen. Parin vuoden vuokra on 2400€ — kuinka monella oikeasti on näin arvokkaita tavaroita vuokravarastossaan?

Työn tekeminen

Kun ei kuluta rahaa turhiin vaatteisiin ja tavaroihin, voi nopeammin lyhentää asuntolainansa. Kun asuntolaina on nopeammin maksettu, voi säästää enemmän sijoituksiin. Kun on velaton asunto ja sijoituksia, voi alkaa vähentää työn tekemistä ja pitää pidempiä lomia. Itse vietän joka kesä 2-3 kuukautta pitkiä kesälomia (otan joka kesä 1-2kk palkatonta lomaa). Lisäksi alan olla taloudellisesti siinä tilanteessa, että ei tarvitsisi enää loppuelämän aikana tehdä mitään työtä, jos töiden tekeminen jossain välissä vaan ei enää nappaa (lisää tästä toisessa artikkelissani: Milloin voisi jäädä eläkkeelle?)

Turhien tavaroiden sijaan on paljon kivempi viettää enemmän vapaa-aikaa, kävellä koirien kanssa metsässä ja pihalla riippumatossa lukea kirjoja. Jostain kumman syystä aika harva näin kuitenkin tekee. Itse valitsin toisin: ostan vähemmän tavaroita ja teen nelipäiväistä työviikkoa ja vietän joka kesä pitkiä kesälomia.

Kuluttamisen ja työn tekemisen suhde

Kuluttamisen ja työn tekemisen välillä on selvä suhde. Kun ostat jonkin muotivaatteen, niin olet sekä jo myynyt vapaa-aikaasi tuon tavaran ostamisen takia että tulet tulevaisuudessa myymään vapaa-aikaasi tuon tavaran ostamisen takia. Miten tämä on mahdollista? Korkoa korolle -efektin takia. Jos olisit tavaran ostamisen sijaan sijoittanut kyseisen rahamäärän hallinnointikulultaan edulliseen ETF-rahastoon, joka sijoittaa automaattisesti osingot uusiin osakeostoihin, niin kyseinen kulutukseen käyttämäsi rahasumma olisi tulevaisuudessa kasvanut korkoa korolle. Ja olisit voinut tulevaisuudessa viettää vielä huomattavasti enemmän vapaa-aikaa tavaraan käyttämäsi rahan sijaan. Tulevaisuudessa joudut sitten tekemään enemmän töitä vapaa-ajan eteesi, koska sinulla on tulevaisuudessa vähemmän varallisuutta. (Siis oikeaa varallisuutta, kuten osakkeita - vintillä lojuvaa surffilautaa ei kannata kutsua varallisuudeksi.)

Mitä olen oppinut kuluttamisesta?

Olen tätä artikkelia kirjoittaessani jo lähemmäs 60 vuotta vanha. Kun mietin kaikkia tavaroita, joita olen ostanut elämäni aikana, niin varmaan 95% näistä tavaroista olisin hyvin voinut jättää ostamatta. Kaikenlaisia CD-levyjä. Turhia muotivaatteita. Jos olisin sijoittanut aikanaan kaikki näihin turhiin tavaroihin käyttämäni rahat, niin olisin nyt huomattavasti varakkaampi ja olisin voinut halutessani jäädä eläkkeelle vieläkin paljon aikaisemmin.

Jos haluat ostaa jonkin tavaran, niin kuulin jostain hyvän neuvon. Jos tavara maksaa euron, niin mieti minuutti. Jos tavara maksaa 10 euroa, niin mieti kymmenen minuuttia. Jos tavara maksaa satasen, niin mieti yön yli. Jos tavara maksaa tuhat euroa tai yli, niin mieti ainakin viikko. Tällä tavalla et tule ostaneeksi turhia heräteostoksia kauppakeskuksessa.

Maapallo pelastuu

Kun opettelet välttämään turhaa kuluttamista, niin opit itsekuria, pärjäämään vähemmällä ja saat paljon lisää vapaa-aikaa. Lisäksi maapallo pelastuu. Tuotamme maapallon rajallisilla resursseilla valtavat määrät kaikkea krääsää ja turhia muotivaatteita. Valtameret ovat täynnä muovia. Kaatopaikat pursuavat tavaroita, joita ihmiset ovat ostaneet ja heittäneet pois.

Äänestä omilla ostopäätöksilläsi tämän upean planeetan puolesta, että meillä olisi puhdasta luontoa vielä tulevillekin sukupolville. Kieltäydy ostamasta mitään turhaa. Osta vain sellaisia tavaroita, joita todella tarvitset. Mieti, voisiko vanhaa korjata sen sijaan, että ostat uutta. Voisiko ostamisen sijaan jonkin tavaran lainata tai vuokrata?

Vaatteita muuten ei tarvitse ostaa uutena. Olen itse ostanut paljon vaatteita kirpputoreilta ja second-hand -liikkeistä. Nykyinen suosikkikauppani on Punaisen Ristin Kontti-tavaratalo Espoon keskuksessa. Vanhempani asuvat lähellä ja kun vierailen vanhempieni luona niin käyn samalla katsomassa, mitä kirjoja ja T-paitoja on tarjolla. Saatan joskus ostaa kaupasta T-paidan, jos edelliset T-paitani ovat kuluneet liikaa.

Psyykkinen hyvinvointi paranee

Kun alat kuluttaa vähemmän, niin myös psyykkinen hyvinvointisi paranee. Monet ostavat tavaroita peittääkseen jonkinlaista sisäistä tyhjyyttään. Tutkimusten mukaan jonkin tavaran ostaminen tuottaa vain hetkellistä mielihyvää. Sitten seuraa krapula: miksi menin kuluttamaan rahaa tähänkin krääsään, jota en tarvitse? Pyri hetkellisen mielihyvän sijaan läpi elämän kestävään hyvään talouden hallintaan ja itsekuriin. Tällä tavalla psyykesi tulee kestävämmäksi muillekin elämässä vastaan tuleville kolhuille. Puhumattakaan siitä, että sinulla on enemmän taloudellista puskuria ottaa vastaan erilaisia yllättäviä elämäntilanteita. Lisäksi kun olet vähitellen vaurastunut, niin tulet huomaamaan, että stressaat asioista vähemmän. Jos on jatkuvasti tiukkaa rahasta, niin se kiristää ihmisen pinnaa. Vastaavasti riittävä vauraus vähentää stressiä (ainakaan ei ole stressiä raha-asioista).

Kuluttaminen ja vapaa-ajan viettäminen

Monet ihmiset viettävät vapaa-aikaansa kauppakeskuksissa. Kierrellään vaateliikkeitä, josko jonkin uuden vaatteen voisi ostaa. Miksi ihmeessä? Mene vaateliikkeeseen, jos vanha talvitakki hajosi ja tarvitset uuden talvitakin. Älä mene vaateliikkeeseen viettämään vapaa-aikaa.

Käyn itsekin välillä kauppakeskuksessa syömässä lounaan. Sitten saatan mennä kahvilaan, ostan kahvin ja juustokakun. Kahviloissa on oma kiva tunnelmansa. Mutta en koskaan kiertele kauppoja huvin vuoksi. Miksi ihmeessä niin pitäisi tehdä?

Opettele uusia harrastuksia kuluttamisen sijaan. Luonto on upea harrastus. Katso netistä tietoa lähiseutusi luonnonpuistoista ja kansallispuistoista ja tutustu niihin. Kerää syksyllä sieniä. Tutki työväenopiston tarjontaa ja aloita jokin uusi harrastus. On paljon hauskoja harrastuksia. Kuluttamisen ei pitäisi olla harrastus.

Koominen loppu tälle artikkelille

Tiedättekö, mikä tässä oman elämäni kuluttamisen tarinassa on kaikkein koomisinta? Se, että nuorena olisi halunnut ostaa kaikenlaisia tavaroita, mutta ei ollut rahaa. Nyt vanhana olisi rahaa ostaa kaikenlaisia tavaroita, mutta ei huvita ostaa mitään. Tai on viisautta olla ostamatta. On paljon kivempi viettää vapaa-aikaa patikoimalla koirien kanssa Helsingin keskuspuistossa. Se ei maksa mitään. Ja siitä tulee joka kerta valtavan hyvä olo.