17.9.2023

Miten tasoittaa varallisuuseroja?

Köyhän perheen koti

Köyhän perheen koti. Kuva: Veikko Kanninen, 1931. Museovirasto / Finna.fi / Vapriikin kuva-arkisto. Lisenssi: CC BY 4.0.

Miksi on varallisuuseroja?

Luin pari vuotta sitten Pikettyn kirjan Pääoma 2000-luvulla. Piketty on tutkinut pääoman muodostumista viimeisten 200–300 vuoden ajalta esim. Ranskassa, Isossa Britanniassa ja USAssa. Kaikissa näissä yhteiskunnissa on ollut sama trendi: Jos mitään ei tehdä, niin pääoma alkaa kasautua rikkaille suvuille niin, että jopa 90% kansanvarallisuudesta on rikkaimman kymmenyksen hallussa.

Varallisuus ei kasaudu tietyille rikkaille suvuille jonkin geneettisen ominaisuuden perusteella, vaan johtuu Pikettyn mukaan yksinkertaisesti siitä syystä, että pitkällä aikavälillä pääoman tuotto (n. 5%) on lähes aina paljon korkeampi kuin yleinen talouskasvu (n. 1%) - raha yksinkertaisesti tuottaa paremmin pääomana (vuosittainen noin 5% tuotto pääomalle) kuin niin, että työläinen tekee työtä (noin 1% vuosittainen palkannousu yleisen talouskasvun ansiosta) - raha tulee rahan luokse, rikkaat suhteellisesti vaurastuvat paljon nopeammin kuin muu kansanosa ja sukupolvelta toiselle varallisuus kasautuu rikkaille suvuille.

Vaurauden kasautuminen on siis vääjäämätöntä, jos sille ei tehdä mitään. Mutta kannattaa muistaa, että tämä ei ole mikään luonnonlaki, vaan poliittinen päätös. Vaurauden kasautuminen eli vaurauden epätasa-arvoinen jakaantuminen tai vastakohtana vaurauden tasa-arvoisempi jakaantuminen heijastaa yhteiskunnan poliittisia päätöksiä.

Esimerkki. Varallisuuserot USA:ssa olivat huipussaan 1910-luvulla. Tämän jälkeen varallisuuserot tasaisesti laskivat mm. talouspolitiikan muutosten johdosta (kovemmat verot suuryritysten voitoille, osingoille, huippupalkoille, omaisuudelle ja perinnöille). Varallisuuserot USA:ssa olivat pienemmillään 1970-luvulla. Tänä aikana syntyi uusi omistava keskiluokka, jolle siirtyi osa aikaisemmasta superrikkaiden suhteellisesta kansanvarallisuudesta. 1980-luvulla suunta muuttui: tuli sarja huippupalkkojen, omaisuuden ja suuryritysten maksamien voittojen veronleikkauksia (poliittisina päätöksinä), joiden seurauksena varallisuuserot alkoivat taas voimakkaasti kasvaa. Vuonna 2010 USA:ssa rikkain kymmenes omisti noin 75%:a kansanvarallisuudesta, rikkain prosentti noin 35%:a. Keskiluokka ja työväenluokka alkoivat taas suhteellisesti köyhtyä ja heidän suhteellinen osuutensa kansanvarallisuudesta enenevissä määrin siirtyi superrikkaiden omistukseen. Seuraavassa kuvassa on esitetty tilanne varallisuuden jakaantumisesta USA:ssa vuonna 2007 (lähde: Wealth inequality in the United States - Wikipedia)

Wealth inequality in the United States

U.S. Distribution of Wealth, 2007.jpg - Wikipedia.

Miten tasoittaa varallisuuseroja?

Voimakkaalla progressiivisella omaisuus- ja perintöverolla. Mitään muuta keinoa ei ole. Kuten Piketty kirjassaan osoitti, niin pääoma tuottaa aina paremmin kuin työn tekeminen. Tästä johtuen pääoma pitkällä aikavälillä vääjäämättä kasautuu rikkaille suvuille, jos asialle ei tehdä mitään.

Onko oikein, että meillä on kaksi samanlaista lasta, mutta toinen on syntynyt superrikkaaseen sukuun, ja toinen on syntynyt köyhään perheeseen - superrikkaaseen sukuun syntynyt lapsi voi tehdä koko elämänsä mitä huvittaa ilman murheita taloudellisesta toimeentulosta, kun taas köyhään perheeseen syntyneen lapsen koko elämä on selvitymistaistelua toimeentulosta? Ei, se ei ole oikein. Emme voi kokonaan poistaa varallisuuseroja maailmasta, mutta ainakin voimme hieman tasoittaa tätä järkyttävää epätasa-arvoa poliittisilla päätöksillä siten, että superrikkaita sukuja ei pääse syntymään, vaan meillä olisi kukoistava keskiluokka, johon omalla ahkeruudella köyhänkin perheen lapsen on mahdollista päästä.

Jos olet syntynyt Suomessa köyhään perheeseen, niin mitä kannattaa tehdä?

Jos olet syntynyt Suomessa köyhään perheeseen, niin minulla on sinulle hyviä uutisia. Sinun on huomattavasti helpompi päästä hyvinvoivaan keskiluokkaan kuin kohtalontoverisi USA:ssa. USA on pohjimmiltaan luokkayhteiskunta, jossa yhteiskunnan rakenteet ylläpitävät luokkasortojärjestelmää - esimerkkinä parhaiden yliopistojen huikeat lukukausimaksut, joihin on varaa vain superrikkaiden perheiden lapsilla.

Suomessa on onneksi ilmainen koulutusjärjestelmä. Hyödynnä sitä. Ole ahkera koulussa. Mene peruskoulun jälkeen hyvään lukioon, ja ole ahkera siellä. Hanki hyvät ylioppilasarvosanat. Sitten ota selvää, missä ammateissa on säännölliset hyvät tulot. Tällaisia ammatteja ovat esimerkiksi lääkäri, juristi, diplomi-insinööri teollisuudessa, ekonomi teollisuudessa tai finanssialalla. Hae hyvään yliopistoon ja hanki itsellesi koulutus johonkin tällaiseen ammattiin.

Kun olet valmistunut ja hyvässä työpaikassa, niin opettele elämään nuukasti - tavaroita ostamalla saa vain tilapäisen onnentunteen - paremman mielenrauhan saa läpi elämän kestävällä hyvällä taloudenpidolla. Osta itsellesi oma asunto - asuntolainan maksaminen on hyvä pakkosäästämisen keino. Samalla kun maksat asuntolainaasi, niin siirrä joka kuukausi myös jonkin verran rahaa hallinnointikuluiltaan edullisiin ETF-rahastoihin. Kun saat asuntolainasi maksettua, niin voit laittaa enemmän rahaa ETF-rahastoihin ja vaurastua vielä nopeammin. Ota selvää, mitä tarkoittaa korkoa korolle - tyypillisesti pääoma kaksinkertaistuu korkoa korolle -efektin ansiosta noin 8-9 vuodessa. Tällä tavalla vaurastut vuosi vuodelta. Ja mikä tärkeintä: tulet vuosi vuodelta taloudellisesti riippumattomammaksi. Jossain välissä elämääsi voit yksinkertaisesti päättää, haluatko vielä jatkaa työelämässä vai elää nuukasti ja elää säästöilläsi. Saattaa olla, että viisikymppisenä sinulla on jo sen verran sijoitusvarallisuutta, että pärjäät korkotuloilla seuraavat 15 vuotta, kunnes alat saada työeläkettä (minkä pitäisi myös olla varsin hyvä, koska olet ollut huomattavan osan elämääsi hyvätuloinen).