12.10.2023

Suppilovahverokausi on nyt

Suppilovahveroita

Suppilovahveroita. Kuva: Jerzy Opioła / Wikipedia. Lisenssi: CC BY-SA 4.0 DEED

Suppilovahverokausi on nyt!

Suppilovahverokausi on nyt parhaimmillaan. Kun käytän töiden jälkeen koirat kävelyllä, niin otan aina pienen kassin mukaan suppilovahveroita varten. Asun Helsingin keskuspuiston vieressä ja meidän lähimetsissä löytyy yllättävän paljon suppilovahveroita.

Suppilovahvero

Suppilovahvero on todella hyvä aloittelijan sieni. Se on helppo tunnistaa torvimaisen muotonsa ja keltaisen jalkansa avulla. Kun sienen kääntää ylösalaisin, niin alapinnassa on helttamaisia poimuja kuten kantarellilla eli keltavahverolla. Suppilovahvero kasvaa ryhmissä. Eli kun löydät yhden suppilovahveron, niin lähes varmasti lähellä on muitakin suppilovahveroita.

Milloin ja mistä löytää suppilovahveroita?

Suppilovahveroita löytää syys- ja lokakuussa. Englannin kielellä se tunnetaankin nimellä winter mushroom (talvisieni).

Kun etsii suppilovahveroita, niin aika nopeasti alkaa tunnistaa tiettyä maastoa, josta niitä helpoiten löytää. Hyvä paikka etsiä suppilovahveroita on puoliavonainen kuusikkoinen rinne (suppilovahvero on kuusen ja männyn juurisieni). Rinteessä pitää olla kosteaa sammalta, jonka seassa suppilovahvero kasvaa. Tällaisessa sammalikossa kannattaa kädellä siirtää syrjään mustikanvarpuja ja tarkistaa, kasvaako niiden alla suppilovahveroita. Kun löydät yhden, niin niitä todennäköisesti on lähistöllä useampiakin.

Hyviä paikkoja tällaisissa rinteissä ovat myös kaatuneet puunrungot. Jostain syystä usein puunrungon vierestä löytyy paljon suppilovahveroita.

Pääkaupunkiseudulla parhaat suppilovahveromaastot löytyvät Nuuksiosta ja Sipoonkorvesta. Helsingin keskuspuistostakin suppilovahveroita löytää jonkin verran, jos tietää, mistä etsiä. Helsingin keskuspuiston lähettyvillä asuu kuitenkin niin paljon ihmisiä, että sieniä poimitaan paljon ja isoja suppilovahveroita ei paljonkaan löydä.

Mitä suppilovahveroista voi valmistaa?

Suppilovahvero on tosiaan hyvä aloittelijan sieni. Sitä löytyy helposti, se on helposti tunnistettava ja sitä ei tarvitse käsitellä mitenkään - eli se on syömäkelpoinen sellaisenaan. Eikä siinä yleensä ole toukkia tai etanoita.

Itse olen usein valmistanut tuoreista suppilovahveroista spagettia seuraavan ohjeen mukaan.

Samalla kastikkeella suppilovahveroita voi syödä tietysti keitettyjen perunoidenkin kanssa.

Vielä on kokeilematta tehdä suppilovahveroista keittoa.

Suppilovahveroiden säilöminen

Suppilovahvero on siitäkin hyvä aloittelijan sieni, että sitä on todella helppo säilöä kuivaamalla. Äitini opetti minulle, että suppilovahveroita voi laittaa ritilälle ja jääkaapin päälle. Jääkaapin kompressori puskee jatkuvasti ulos pientä lämmintä ilmaa, joka nousee ylös jääkaapin päälle - hennot sienet kuivuvat jääkaapin päällä parissa päivässä.

Toinen tapa kuivattaa sieniä on pitää niitä uunissa miedossa 30-40 celsiuksen lämmössä. Älä pidä sieniä liian kuumassa, sillä kuivumisen sijaan ne kypsyvät. Muista pitää uunin ovea hieman raollaan, että sienten kosteus pääsee pois uunista.

Kolmas tapa on käyttää sienikuivuria.

Sienikuivuri

Sienikuivuri ja purkki kuivattuja suppilovahveroita. Kuva: Kari Marttila.

Itselläni on kuvassa oleva sienikuivuri. Se ei ole ihan optimaalinen, koska alemmissa ritilöissä olevat sienet kuivuvat nopeammin kuin päällimmäisissä ritilöissä olevat sienet, mutta tämä ongelma on helppo ratkaista sillä, että vaihtaa kerran päivässä ritilöiden järjestystä. Sienet ovat valmiita purkitettavaksi parissa päivässä. Purkkeina voi käyttää mitä tahansa lasipurkkeja, kuten kuvassa olevaa mansikkahillopurkkia.

Neljäs tapa on hyödyntää jotain muuta lämpimän ilmavirran lähdettä, kuten ilmalämpöpumppua.

Sienet kuivumassa ilmalämpöpumpun ilmavirrassa

Sienet kuivumassa ilmalämpöpumpun ilmavirrassa. Kuva: Kari Marttila.

Itselläni on ilmalämpöpumppu talon porraskäytävässä. Ilmalämpöpumpussa on suulakkeet, joita voi säätää kaukosäätimellä. Laitoin kasan suppilovahveroita ritilän päälle rappukäytävän lattialle lähelle ilmalämpöpumppua ja laitoin suulakkeet puhaltamaan lämmintä ilmaa kohti suppilovahveroita. Huomaa rappukäytävän kaiteisiin teippaamani pari paperisuikaletta - niiden tarkoitus oli toimia ilmalämpöpumpun suulakkeiden asennon säädön aikana mittarina, milloin suulakkeet puhaltavat lämmintä ilmaa juuri sienien päälle. Laitoin sienikasan alle vielä Aqaran lämpötila- ja ilmankosteusmittarin. Olen kiinnostunut myös kotiautomaatiosta ja minulla on Zigbee-hub kodissani. Näen kaikkien zigbee-laitteideni tilan kännykässä ja on hauska kännykässä seurata, miten sienikasan sisällä ilmankosteus alkaa vähitellen laskea. Jos asuisin paikalla, jossa on valtavasti sieniä, niin varmaan rakentaisin jonkin oman sienikuivurin ja laittaisin sisälle tuollaisen ilmankosteusmittarin - ja sen hälyttämään kännykkään, kun sienierän kuivaus on valmis.

Muitakin sienten kuivauksen tapoja varmasti on. Jos sinulla on paljon sieniä, niin muistan lukeneeni, että joku innokas sienestäjä oli rakentanut oman ison sienikuivurin - googlaa näitä ratkaisuja netistä.

Kuivattuja suppilovahveroita voi sitten talvikaudella käyttää kuten tuoreita suppilovahveroita. Laita vain ennen ruuanlaittoa kuivatut suppilovahverot likoamaan lämpimään veteen noin viideksitoista minuutiksi.

Suppilovahverot ja luonnossa liikkuminen

On tosi upeaa samota Helsingin keskuspuistossa syys-lokakuussa. Jos aurinko paistaa, niin metsässä on hauska kulkea koirien kanssa ja etsiä hyviä kosteita kuusikkorinteitä. Kun sellainen löytyy, niin patikkaretkeen on hauska yhdistää suppilovahveroiden etsimistä. On mukava tunne, kun patikkaretkeltä palaa reppu täynnä suppilovahveroita, joita voi sitten kotona laittaa sienikuivuriin. Taas on talvea varten paljon suppilovahveroita herkullisia spagettiannoksia varten! Tulee liikuttua luonnossa ja säästettyä rahaa. Säästyneillä rahoilla voi sitten ostaa hallinnointikuluiltaan edullisia etf-rahastoja ja jäädä aikaisemmin eläkkeelle!